Arm- en nekklachten

De armen, nek en schouders staan met elkaar in verbinding via gewrichten, spieren en zenuwen. In het dagelijks leven, tijdens sport en werk worden deze veelvuldig belast. Het gevolg is dat er vaak klachten in dit gebied ontstaan. In veel gevallen is er sprake van een wisselwerking: klachten van de nek stralen uit naar de schouders en armen en vice versa. RSI – tegenwoordig KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) genoemd – is een veelvoorkomend probleem. Het is een verzamelterm voor herhaalde overbelasting van de armen, nek, schouders, polsen en handen. Ook specifieke problemen – zoals gewrichtsbeperking, ontsteking of verhoogde spierspanning – kunnen zich op meerdere plaatsen in het arm- en nekgebied uiten. Onze fysiotherapeuten stellen achterliggende oorzaken vast om arm- en nekklachten vervolgens duurzaam te behandelen!

Rugklachten

De rug speelt een primaire rol in de beweging van mensen. De wervelkolom – onderverdeeld in een cervicaal, thoracaal, lumbaal en sacraal deel – wordt ondersteund door diverse spieren, ligamenten en kapsels. Er bestaat ook een nauwe samenhang tussen de rug, ribbenkast, schoudergordel, het hoofd, bekken en indirect zelfs met de heup, knieën en enkels. Deze centrale functie zorgt ervoor dat als er een disbalans is klachten snel kunnen ontstaan: in zowel de gewrichten als de omringende structuren. Maar liefst 90% van de rugklachten worden als ‘a-specifiek’ aangeduid, wat betekent dat er geen relevante schade in de rug te vinden is. De overige 10% zijn specifieke rugklachten, zoals een hernia. Het is belangrijk om vast te stellen wat de rugklachten veroorzaakt om over te kunnen gaan naar concrete behandelingen. Dat is de rol van onze fysiotherapeuten!

Wil je weten wat jouw schouderpijn of schouderklachten veroorzaakt?

“De therapeut van Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar heeft mijn klacht serieus genomen. Ik vind dat er binnen acht weken een ruim voldoende resultaat is behaald!”

Behandelingen

Manuele therapie

Medisch fitness

Medisch fitness

Nek-, arm- en rugtriatlon

In samenwerking met de organisatie FysOptima biedt Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar de nek- en armtriatlon en de rugtriatlon aan. De nek- en armtriatlon is bedoeld voor mensen met chronische of herhaalde klachten in de nek- en armregio, gecombineerd met een verminderde belastbaarheid. De rugtriatlon richt zich op mensen die dezelfde problemen ervaren met hun rug en wervelkolom. Het doel van beide triatlontrainingen is om het lichaam langdurig sterker te maken, zodat je lichaam beter belast kan worden, klachten verminderen en veelal zelfs volledig verdwijnen. Uiteraard onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten die de voortgang en kwaliteit van de triatlon waarborgen.

Bel me terug