Frozen shoulder
[seopress_breadcrumbs]

Frozen shoulder

Letterlijk vertaald betekent een Frozen shoulder: “een bevroren/stijve schouder”. Bij deze aandoening raakt het schoudergewricht in alle bewegingsrichtingen fors beperkt. Naast de bewegingsbeperking van de schouder bestaan er ook pijnklachten. De locatie en de intensiteit hiervan kan per persoon wisselen.

Oorzaak Frozen shoulder

De frozen shoulder kent twee vormen, namelijk een primaire en een secundaire frozen shoulder. Een primaire frozen shoulder ontwikkelt zich zonder duidelijke oorzaak, terwijl een secundaire frozen shoulder als gevolg van een andere schouderaandoening kan ontstaan zoals bijv. na een breuk, een scheur van een schouderpees, ontstekingen in of rond de schouder of na operaties. Daarnaast weten we dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte, hart- en vaatlijden, schildklieraandoeningen of de ziekte van Parkinson. De aandoening ontwikkelt zich met name tussen het 40e en 70e levensjaar.

Diagnose en onderzoek Frozen shoulder

De schouder bestaat uit verschillende lagen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de slijmbeurs, peesmateriaal en het kapsel van de schouder. In het beginstadium van een frozen shoulder kunnen meerdere van deze lagen ontstoken raken. Het kapsel van de schouder wordt dikker en minder elastisch. Door het dikke, stugge kapsel raakt het schoudergewricht ernstig beperkt in het bewegen.

De frozen shoulder is in 3 fases te verdelen. Fase 1; de ‘subacromiale’ fase: in deze fase is er een zeurend gevoel in de schouder of bovenarm. Na verloop van enkele weken of soms maanden nemen de klachten toe. Vaak geven onverwachte bewegingen een hevige pijn en ontstaan er pijnklachten tijdens de nachtrust. Fase 2; de ‘frozen’ fase: de beweeglijkheid in het schoudergewricht neemt steeds meer af. Al snel kan de arm niet meer boven de 90 graden geheven worden. Ook het zijwaarts heffen van de arm raakt sterk beperkt en het is niet meer mogelijk om de arm op de rug te brengen. Pijn tijdens onverwachte bewegingen en pijn tijdens de nachtrust spelen in deze fase een grote rol. Pas na verloop van tijd nemen de pijnklachten in rust af. De bewegingsbeperking blijven vaak nog lange tijd bestaan. Fase 3; de ‘ontdooiende’ fase: langzaam treedt er herstel op in de beweeglijkheid van de schouder. Uiteindelijk zult u de schouder weer normaal kunnen bewegen en gebruiken.

Behandeling Frozen shoulder

De hoofdbehandeling bestaat uit fysiotherapie. De behandeling bestaat uit het onderhouden van de beweeglijkheid in de aangrenzende gewrichten van de schouder. Hierbij moet u denken aan de wervelkolom en het schouderblad. Als het schouderkapsel niet meer ontstoken is zijn er ook rektechnieken van het kapsel mogelijk. Voor de pijnklachten worden er vaak pijnstillers en/of ontstekingsremmers voorgeschreven. Bij ernstige pijn in rust en nachtelijke pijn kan in overleg met uw huisarts of specialist een injectie met corticosteroïden overwogen worden. Dit heeft echter geen effect op de bewegingsbeperking en de duur van het beeld.
Het advies is om met de schouder te bewegen binnen de bewegingsmogelijkheden en binnen de pijngrens. Het wordt afgeraden om in de ontstekingsfase actief te oefenen met als doel de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Dit geeft vaak een toename van pijnklachten. Voor overige vragen omtrent de frozen shoulder kunt u terecht bij uw fysiotherapeut.
De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram