Superficial ElectroMyoGrafie (S-EMG)

Superficial ElectroMyoGrafie (S-EMG) Training van spieractiviteit

Training van spieractiviteit

Het is natuurlijk erg belangrijk is om naast het aanspannen van de spieren tijdens het uitvoeren van dagelijkse handelingen, dezelfde spieren te ontspannen als deze activiteiten niet nodig zijn. Als er door diverse factoren – zoals pijn, statische werkbelasting, eenzijdig belasten, langdurige aanhoudende stress etc. – bepaalde spieren niet goed meer ontspannen worden, kunnen er vervelende pijnklachten ontstaan. Het is ook mogelijk dat je dit zelf niet meer goed door hebt of er überhaupt sprake is van een gespannen of ontspannen toestand.

Wat is S-EMG?

S-EMG staat voor Superficial ElectroMyoGrafie. Dit houdt in dat er op een oppervlakkige methode (via huidsensors) de spieractiviteit gemeten wordt middels een elektrisch signaal. Omdat het een oppervlakkige techniek betreft is het ondergaan van een S-EMG geheel pijnloos. Als een spier aangespannen wordt, is het dus mogelijk om dit via een elektrisch signaal te meten en te beoordelen. De spieractiviteit wordt gemeten via de huidsensors en omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal verschijnt op het beeldscherm van de computer in de vorm van een grafiek. Als je de te meten spier aanspant gaat de grafieklijn omhoog en als je de te meten spier ontspant zie je de lijn dalen. Op deze manier krijg je direct visuele feedback over de gespannen of juist ontspannen toestand van de spier.

Indicaties

S-EMG kan voor vele doeleinden worden toegepast. In de fysiotherapie wordt het vooral gebruikt voor onderzoek en training, zoals het aanleren van bewustwording van de wel of niet gebruikte spierspanning en te kijken wat dat met je doet (feedback). Het is vaak aanvullend bij langdurige klachten, waarbij het beweeggedrag van een gewricht verstoord is en hierbij specifiek moet worden getraind. Bij het opnieuw aanleren (coördinatie) is het goed om hierbij feedback te ontvangen van de EMG, zowel voor cliënten als voor de therapeut. Ook houdingsgerelateerde klachten komen vaak voor door een onbewuste overmatige spieractiviteit. Dit kan met de S-EMG inzichtelijk worden gemaakt en direct worden bijgestuurd.
S-EMG kan worden toegepast bij:

  • Hoofdpijnklachten
  • Werk-/houdingsgerelateerde klachten
  • Schouderinstabiliteit en of disbalans van omliggende spieren
  • Knieklachten voortkomend uit een disbalans van de bovenbeenspieren

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Nieuws Fia Fysiotherapie

Wil je weten wat jouw schouderpijn of schouderklachten veroorzaakt?

“Mijn fysiotherapeut heeft mij uitstekend behandeld. Ik ben van mijn schouderpijn af en zal de oefeningen – die ze me heeft aangeraden – zeker blijven doen om herhaling te voorkomen. Mocht ik in de toekomst andere schouderklachten krijgen, dan weet ik waar ik moet zijn.”

Bel me terug

Corona Update.

Tot 19 Januari 2021 zijn alle fysiofitness-, smallgroup- en vrij trainengroepen stopgezet vanwege de coronamaatregelen van 14 December.
Wij mailen u als de groepen weer van start gaan. Als u vragen heeft neemt u dan a.u.b. contact op met onze praktijk.