Oedeemtherapie

Wanneer je een beschadiging hebt opgelopen aan het lymfsysteem, dan kan het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht verstoord zijn. Het gevolg is dat er sprake is van een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel: ook wel bekend als secundair lymfoedeem. Na een oncologische operatie en/of bestraling bestaat het risico op lymfoedeem. Trombose, doorgemaakte infecties of trauma’s kunnen ook veroorzakers zijn van een zwelling, zwaar gevoel, pijn en bewegingsbeperkingen. Het zijn symptomen van beginnend lymfoedeem waar je direct aandacht aan moet besteden. Zelfs jaren na de operatie of bestraling kan lymfoedeem nog ontstaan. Onze therapeuten verzorgen gespecialiseerde oedeemtherapie om de lymfoedeem te bestrijden.

Behandeling lymfoedeem met oedeemtherapie

De behandeling van lymfoedeem met oedeemtherapie bestaat uit meerdere onderdelen: - Manuele lymfdrainage: massagetechniek waarmee de vochtafvoer door de lymfvaten wordt geactiveerd. - Lymftaping ter stimulering van de lymf-activiteit. - Ambulante compressietherapie (zwachtel, kous). - Zelfmanagement door middel van oefeningen voor de thuissituatie en massagetechnieken.
Bij Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar heb je geen doorverwijzing nodig voor een behandeling op maat.

Oedeemtherapie

Wanneer je een beschadiging hebt opgelopen aan het lymfsysteem, dan kan het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht verstoord zijn. Het gevolg is dat er sprake is van een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel: ook wel bekend als secundair lymfoedeem. Na een oncologisch operatie en/of bestraling bestaat het risico op lymfoedeem. Trombose, doorgemaakte infecties of trauma’s kunnen ook veroorzakers zijn van een zwelling, zwaar gevoel, pijn en bewegingsbeperkingen. Het zijn symptomen van beginnend lymfoedeem waar je direct aandacht aan moet besteden. Zelfs jaren na de operatie of bestraling kan lymfoedeem nog ontstaan. Onze therapeuten verzorgen gespecialiseerde oedeemtherapie om de lymfoedeem te bestrijden.

Wil je weten wat jouw zwelling, pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaakt?

Nog aanleveren

Behandeling lymfoedeem met oedeemtherapie

De behandeling van lymfoedeem met oedeemtherapie doorloopt drie stappen. Eerst wordt er lymftaping aangebracht om de lymf-afvoer te bevorderen. De manuele lymfdrainage is een massagetechniek waarmee vervolgens de vochtopname door de lymfvaten wordt geactiveerd. Zo wordt het functioneren van goede vaten bevorderd. Tot slot wordt er ambulante compressietherapie uitgevoerd om het compressieverband aan te leggen. Dit voorkomt dat het lymfvocht terugstroomt.
Bij Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar heb je geen doorverwijzing nodig voor een behandeling op maat.

Naam *

E-mail *

Telefoonnummer *

Sluit
Bel mij terug voor een afspraak!