TENS-therapie

Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS) is een therapie waarbij met behulp van stroom pijnverlichting kan ontstaan. Het TENS-apparaat geeft – door middel van op het lichaam geplaatste elektroden – elektrische pulsen via de huid aan de zenuwen door. Dit heeft tot doel om de zenuwen af te leiden van de aanwezige pijnprikkels zodat er minder pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven. Ook kan het lichaam dankzij de pulsen gemotiveerd worden om endorfines (een op morfine lijkende stof) te produceren. TENS wordt volledig vergoed wanneer je bent doorverwezen door een medisch specialist óf de proefbehandeling met een leenapparaat van Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar succesvol hebt doorlopen. De behandeling met TENS zorgt voor een tintelend gevoel en is bedoeld als symptomatische behandeling die het pijngevoel veilig onderdrukt. Deze behandeltechniek kent geen bijwerkingen.

Proefbehandeling van TENS-therapie

Voordat het traject van TENS-therapie wordt opgestart, doorloop je een proefbehandeling. Je krijgt een leen-apparaat mee naar huis met instructies van de fysiotherapeut. Dit apparaat kun je bevestigen aan de kleding en is voorzien van meerdere elektroden. De sterkte van de stroom kan zelf ingesteld worden. Het is het van belang dat de fysiotherapeut beschikt over nauwkeurige en actuele gegevens van de pijnklachten. Voorafgaand aan de behandeling krijg je daarom enkele formulieren. Op basis van jouw verhaal en deze informatie bepaalt de fysiotherapeut of het gebruik van de TENS zinvol is. Als dit het geval is, dan wordt bepaald wat de beste instelling van het apparaat is en waar de elektroden bevestigd moeten worden.
Bij Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar heb je geen doorverwijzing nodig voor een behandeling op maat.

TENS-therapie

Bij chronische pijnklachten kan de prikkeling van de zenuwen die klachten veroorzaken verlichting brengen. Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS) is een therapie waarbij dit met behulp van stroom wordt gerealiseerd. Het TENS-apparaat geeft – door middel van op het lichaam geplaatste elektroden – elektrische pulsen via de huid aan de zenuwen door. Dit heeft tot doel om de zenuwen af te leiden van de aanwezige pijnprikkels zodat er minder pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven. Ook wordt het lichaam dankzij de pulsen gemotiveerd om een op morfine lijkende stof te produceren. TENS wordt volledig vergoed wanneer je bent doorverwezen door een medisch specialist of de proefbehandeling – volgens het UMC Radboud- Protocol met een leenapparaat van Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar – succesvol hebt doorlopen. De behandeling met TENS zorgt voor een tintelend gevoel en is bedoeld als symptomatische behandeling die het pijngevoel veilig onderdrukt – zonder bijwerkingen.

Wil je weten wat jouw symptomen veroorzaakt?

Nog aanleveren

Proefbehandeling van TENS-therapie

Voordat het traject van TENS-therapie wordt opgestart, doorloop je een proefbehandeling. Je krijgt een leen-apparaat mee naar huis met instructies van de fysiotherapeut. Deze kun je bevestigen aan je kleding en is voorzien van meerdere elektroden; de sterkte van de stroom kun je zelf regelen. Ook is het van belang dat de fysiotherapeut beschikt over nauwkeurige en actuele gegevens van je pijnklachten. Je krijgt daarom voorafgaand aan de behandeling een formulier dat je een week moet bijhouden. Op basis van deze informatie en jouw eigen ervaringen bepaalt de fysiotherapeut of het gebruik van de TENS zinvol is voor jou. Als dit het geval is, dan wordt op basis van de eigen pijnregistratie en informatie uit lichamelijk onderzoek bepaald wat de beste instelling van het apparaat is en waar de elektroden bevestigd moeten worden.
Bij Fysiotherapeutisch Instituut Alkmaar heb je geen doorverwijzing nodig voor een behandeling op maat.

Naam *

E-mail *

Telefoonnummer *

Sluit
Bel mij terug voor een afspraak!